София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тежки поправки по Изборния кодекс

Какви „ремонти“ направиха депутатите в дебати без край?

8 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Трудни промени „на час по лъжичка“ приемат депутатите по Изборния кодекс в Пленарната зала. За пореден ден дебатите се провеждат с разглеждане на всяка точка, а краят на дискусиите като че ли изглежда далечен.
Задължително гласуване със санкция заличаване от избирателните списъци при неучастие в два последователни еднакви по вид вота приеха вчера народните представители на второ четене. Секциите в чужбина ще се разкриват само в консулствата и посолствата на страните, по искане на Патриотичния фронт. При него обаче ще се търси компромисен вариант, така че в държавите да могат да бъдат разкривани до 50 секции. Отпадна изискването референдумите да се провеждат задължително с изборите.
В бюлетината ще има възможност за глас „Не подкрепям никого“, като вотът ще се счита за валиден, но няма да влияе на разпределението на мандатите и на бариерата за влизане в Парламента. Това беше една от спорните точки, които предизвикаха ДБГ да заплаши с излизане от коалицията в кабинета. АБВ също се обявиха против подобно решение. Пожарът потуши премиерът Бойко Борисов, който накара партиите да стиснат ръцете по точката и гласуването за „никого“ да не влияе на бариерата.
Местните коалиции остават в сила, а на социолозите беше дадена „зелена светлина“ за провеждане на проучвания по време на предизборната кампания.
По програма разглеждането на промените в Изборния кодекс трябва да продължи до 19 ч. Дали дотогава всички промени ще бъдат приети, след като вчера депутатите заседаваха до късно през нощта на фона на протести пред Народното събрание, все още е въпрос на време.