София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тежки загуби за партията на Меркел на изборите в Хесен

Идва ли краят на политическата кариера на Меркел?

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Дясноцентристката партия на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократичният й коалиционен партньор в Берлин понесоха тежки загуби на ключовите регионални избори днес в Германия и оцеляването на правителството й става по-несигурно.

Двете водещи управляващи партии в коалицията - Християндемократическият съюз на Меркел и Германската социалдемократическа партия понесоха вчера тежки загуби на вота в Хесен, който беше нещо като тест за политиката на Меркел и екипа й в Берлин. Вярно, ХДС излезе на първо място, но според окончателните резултати с едва 27 процента, което е отстъпление с 11 пункта в сравнение с изборите там през 2013 г. Сходно намаляване на процентите има и за ГСДП, която спечели едва 19,8 процента. Зелените удвоиха резултата си и постигнаха 19,8 процента, а крайната десница Алтернатива за Германия успя да влезе в последния провинциален парламент, в който досега нямаше присъствие, като спечели 13,1 процента.

Меркел ще направи изявление в 13 ч. местно време (12 ч. по Гринуич) в Берлин. Най-спешното за нея е да попречи на социалдемократите, които са на ръба на вътрешното разделение, да напуснат управляващата коалиция. Подобно нещо ще означава край на правителството, предсрочни избори и много вероятно край на политическата кариера на Меркел.

Канцлерката ще бъде подложена на тест в началото на декември по време на конгрес на ХДС, където тя досега имаше намерение да се кандидатира отново за лидерския партиен пост, който тя възприема като неделим от канцлерския. Но под натиска, на който е поставена, Меркел може и да се откаже от това.