София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тежко остава състоянието на блъснатото в Сандански дете

Напрежение в Челопеч заради друг пътен инцидент

6 годиниИнциденти 4 Боряна Райчева

Състоянието на блъснатото вчера сутринта 6-годишно момченце на тротоар в Сандански, остава критично. Към момента детето е стабилизирано, но още опасността за живота му остава голяма. Това беше съобщено по-рано днес от доц. Румяна Андонова, началник на Отделението по детска анестезиология в „Пирогов“.
 
След удара момченцето незабавно е откарано в местното лечебно заведение, откъдето по-късно беше транспортирано по спешност в „Пирогов“ със специализираната детска линейка. Детето е настанено в реанимацията на лечебното заведение - единствената в страната, която може да поеме деца в такова тежко състояние.
 
Припомняме, че инцидентът се случи, след като 73-годишен мъж блъсна с автомобила си детето на тротоар, като преди това удари две други паркирали коли. Въпреки че улицата е била затворена за ремонт, водачът не се е съобразил със забраната и подкарал по наклонената отсечка с висока скорост. 
 
 
След сблъсъка, шофьорът останал на мястото на произшествието и е бил задържан. Направената проверка показала, че не е употребил алкохол. Все още не е ясно какви са причините за инцидента, но случая вече се води разследване.
 
В същото време жители на  софийското село Челопеч протестират, заради сходен инцидент. Преди дни на пешеходна пътека в селото 20-годишен младеж блъсна 10-годишно момиченце. Детето е  настанено също в "Пирогов“ с множество травми, но без опасност за живота. След удара, шофьорът е задържан от полицията, но 24 часа по-късно е пусната на свобода. 
 
Местните излязоха пред сградата на кметството, за да изразят недоволството си, че мъжът е на свобода, като те изказаха и съмнения, че той ще бъде наказан. Защитната версия на водач на автомобила пък е, че пред пешеходната пътека е била спряла друга кола, което му е попречило да види зебрата и да намали скоростта.
 
По случая е образувано  досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда.  Предстои разследването и експертизите да  решат кой е виновен.