София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЪЛГАРСКИ ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ „ПЛЪЗНАХА“ В ОДРИН

В схемата участват също гърци и румънци

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Телефонни измами „плъзнаха“ и на територията на турския град Одрин. Схемата включва чужденки, главно българки, който подлъгват турски граждани, съобщи Дирекцията по сигурността в града.
Схемата е проста. Жените се обаждат по телефона на турски граждани, най вече от мъжки пол, като им искат пари под разнообразни фалшиви предлози. Често те се представяли за девойки, жертва на домашно насилие, който се нуждаят от средства, за да избягат и да се омъжат. Има случай, в които парите са им необходими за погребение на починали родители. Друга разпространена схема е мнимото притежание на злато и ценни предмети от османско време, което трябва да бъде пренесено на територията на Турция.
Полицейските власти в страната предупреждават гражданите да не отговарят на подобни повиквания. Освен страната ни, в схемата с телефонните измами участват и граждани на Гърция и Румъния.