София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Телефонни измамници се обаждат от името на полиция и съд

Мними служители търсят преводачи за задържани чужденци

7 годиниКрими 10 Боряна Райчева

За зачестили случаи на телефонни измами съобщиха от Районното управление на МВР във Велико Търново, предаде БНР. Мними служители от полицията, прокуратурата или съда се обаждали по телефона и търсели преводач от чужд език за нуждите на институцията.
Извършителите на измамите избирали жертвите си, използвайки информация от обяви в интернет или печатни издания, като се обаждали по мобилни и стационарни телефони, предимно на учители, както и в агенции за превод, туристически фирми, офиси за недвижими имоти. Основните жертви са лица на по-млада възраст. В разговора измамниците търсят съдействие за превод в полицейско управление на задържан чужденец. След това казвали, че „арестуваният“ трябва да се обади на близките си зад границата и молят жертвата да закупи мобилен ваучер, чиято стойност ще му бъде възстановена от полицията по-късно. В последствие, за бъдат по-достоверни, измамниците се обаждали повторно от името на адвокат, който да потвърди версията за нуждите на МВР. Освен да закупи ваучер, жертвите са били подлъгвани да изпратят в Сърбия или друга близка до България държава сума пари, която да послужи като подкуп пред разследващите органи.