София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Теменужка Петкова на среща с енергийния министър на Азербайджан

Ще обсъждат на форум в Баку ползите от Южния газов коридор за Югоизточна Европа

5 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Напредъкът в изграждането на трасето на Южния газов коридор за пренос на азерски газ до Европа е основната тема на международен форум в Баку, в която ще участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 
 
Предвидена е среща между Петкова и министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, както и със съпредседателя на двустранната комисия за икономическо сътрудничество Инам Керимов.
  
Очакванията са по този тръбопровод България  да получава годишно около един млрд. кубически метра азерски газ. Това са сериозни количества, които покриват една трета от потреблението ни. 
 
Предвижда се азерската газ да бъде доставяна през бъдещия газов хъб с Гърция. По този начин България ще разнообрази маршрутите и доставките на синьо гориво. 
 
По тази тръба ще бъде снабдяван и бъдещият газоразпределителен център "Балкан", който правителството възнамерява да се изгради край Варна.