Гледай
на живо

Тео Ушев грабна „Сезар“

Поредно признание за „Сляпата Вайша“

Тео Ушев грабна „Сезар“ След като се размина на косъм от заветния Оскар, българският режисьор Тео Ушев бе отличен с почетния... thumbnail text

След като се размина на косъм от заветния Оскар, българският режисьор Тео Ушев бе отличен с почетния медал на Френската академия за филмово изкуство“Сезар“ за своя късометражен филм „Сляпата Вайша“. 8 минутният шедьовър по разказ на Георги Господинов бе сред 35-те най-добри късометражни филма на годината, селектирани от Академията. Избраните продукции получават шанса да бъдат представени в три от най-големите европейски столици – Рим, Атина и Париж. Наградата българския аниматор получи на галавечерта на събитието „Златни нощи“, което се проведе в централата на ЮНЕСКО в Париж.

Това е още едно световно признание за Теодор Ушев и „Сляпата Вайша“ след номинацията за „Оскар“ през 2017 г., номинацията за „Кристална мечка“ от „Берлинале“ през 2016 г., канадската награда Canadian Screen и награди от международните филмови фестивали в Отава и Чикаго.

За награда си Ушев се похвали с кадри в социалните мрежи. „Има такива вечери. За мен чест да получа медала на академията „Сезар“, написа още талантливият аниматор.