София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тереза Мей е била заплашена от покушение

Службите на строва са предотвратили нападението

6 годиниИнциденти 16 Боряна Райчева

Премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей е била заплашена от покушение,  съобщи The Independent, цитиран от БГНЕС. Службите за сигурност на Великобритания са задържали двама мъже, планирали да извършат нападение срещу нея. Информацията е дошла от  директора на британската служба за контраразузнаване Ми 5 Андрю Паркър. Паркър е разказал за предотвратеното нападение в доклад до правителството в понеделник, 4 декември. Планът на заподозрените бил да поставят взривни устройства до входа в канцеларията на Мей в Лондон на "Даунинг Стрийт", да предизвикат експлозия и след това, в суматохата, да я атакуват с ножове. Задържаните ще бъдат изправени пред съда днес.

През миналата година са били предотвратени девет терористични атаки, съобщил още Паркър. Смъртоносната атака в "Манчестър Арена" също е могла да бъде предотвратена, тъй като  атентаторът Салман Абеди е бил поставен под наблюдение от службите, но те не са оценили правилно заплахата. Абеди е бил обект на специална среща, но тя била насрочена на дата, която се пада 9 дни след извършването на атентата.