София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тереза Мей: Напускаме ЕС и не искаме частично членство

Британската министър-председателка обяви плановете на Лондон

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

"Не искаме частично членство, не искаме асоциирано членство, не искаме да приемем модел, вече използван от други държави. Не искаме да задържим части от членството. Не. Обединеното кралство напуска Европейския съюз и моята работа е да осигуря добра сделка за Великобритания."

Това заяви британската министър-председателка Тереза Мей в първата реч, която описва намеренията на правителство. В речта си тя заяви, че Великобритания ще напусне ЕС и единния пазар, няма да признава юридсикцията на европейските съдилища и ще се опита да постигне споразумение за свободна търговия и контрол върху миграцията.

Тереза Мей беше уклончива по отношение на Митнеческия съюз и каза, че Великобритания може да реши да се придържа към него или поне към някои негови клаузи. Министър-председателката обаче остави вратата отворена за пълно напускане.

Тя предупреди, че Британия няма да позволи да бъде наказвана и че иска да остане съсед и добър партньор на Европа.

"Знам, че много хора се боят, че това е началото на голям разпад на ЕС. Нека бъда ясна: не искам това да се случи. То няма да е в интерес на Великобритания. Националният интерес на Великобритания е Евросъюзът да успее. Заради това се надявам в идните месеци и години да обмислим уроците от решението на Великобритания да напусне," каза още Тереза Мей.

За да започне процедурата по напускане на Великобритания, страната трябва да уведоми Европейската комисия и да задейства член 50 от лисабонския договор, след което започва двегодишен преговорен период.

До дни Върховният съд на Великобритания трябва да се произнесе дали е необходим акт на парламента или правителството може само да обяви, че задейства клаузата за напускане.