София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Терор в Барселона (ОБЗОР)

ИДИЛ пое отговорност

6 годиниКрими 9 Боряна Райчева

Бял микробус връхлетя към 16,50 часа местно време вчера пешеходците на улица "Ла Рамбла", в туристическото сърце на Барселона, при което загинаха 14 души. Повече от 130 души пострадаха, като състоянието на 15 от ранените е тежко. ИДИЛ пое отговорност за атенатата, но не е ясно дали са участвали в организацията или само си приписват действията на терористите.  По данни на МВнР пострадалите хора са от 34 различни националности. Сред ранените са граждани на: Франция, Германия, Холандия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, Унгария, Перу, Румъния, Ирландия, Гърция, Куба, Македония, Китай, Великобритания, Люксембург, Австрия, Канада, Еквадор, САЩ, Филипините, Кувейт, Пакистан, Тайван, Турция, Италия, Алжир и др. Няма постъпила информация за пострадали български граждани, съобщават от Министерство на външните работи. Българското посолство в Мадрид е в постоянен контакт с местните власти и следи ситуацията. 26 френски граждани са ранени в атентата, 11 от тях са в тежко състояние. Френският външен министър Льо Дриан замина днес за Барселона, съобщи Ройтерс. Досега най-малката жертва на нападенията е тригодишно момиче, съобщиха испанските медии. Детето е починало малко след транспортирането му в болница. Шестгодишно момиче, чиято националност все още не е уточнена, също е било отведено в болница с мозъчен кръвоизлив, съобщиха медиците. 7-годишно момченце от Австралия е в неизвестност след атентата в Барселона, съобщава британското издание "Тelegraph". Малкият Джулиан и майка му Джом били в района на площад "Каталуния", когато микробусът връхлетял и блъснал десетки пешеходци. Младата жена е пострадала и е откарана в болница. Детето е изчезнало. Близките му разпространояват в социалните мрежи  снимка на детето и призоваха всеки, който има информация за него, да се свърже с тях. 

Полицията все още издирва нападателя. След спирането на микробуса нападателят е избягал пеша. Не е ясно дали е бил сам, нито в каква посока се е отправил. Полицията разпространи снимка на млад мъж, с чиито документи е бил нает буса. Но той не е шофьорът. Дрис Оукабир се е предал на властите и е казал, че документите му са били откраднати. Полицията издирва 17-годишен младеж във връзка с нападението, като не изключва възможността той да е извършителят на атаката. По предварителни данни Муса Укабир може би е откраднал документите на брат си Дрис Укабир и е наел два микробуса. Единия е използвал в атаката в Барселона. Полицията смята, че Муса Укабир, който е избягал след престъплението, може да е въоръжен. Полицията обяви четвърто ниво на заплаха от терористична атака.

Хиляди се събраха на площад „Каталуния”, за да отдадат последна почит към загиналите. Мястото, от което започна терористичната атака се изпълни с цветя, послания и свещи. На церемонията пристигнаха испанският крал Фелипе Шести, министър-председателят Мариано Рахой, управителят на Каталуния Карлес Пучдемон и кметът на Барселона Ада Колау. В Испания е обявен тридневен траур.