София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ТЕРОР В НЮ ЙОРК: Бомби и за Обама и Клинтън

Заради взривно устройство евакуираха и Си Ен Ен

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Властите в Ню Йорк откриха две бомби в пратки, изпратени до офисите на предишния президент на САЩ Барак Обама и на бившия държавен секретар Хилъри Клинтън, както и до някои водещи политически фигури в страната, съобщи Си Ен Ен. Властите са започнали разследване на серията от инциденти.

Заради взривно устройство бе евакуирана и сградата на телевизия Си Ен Ен, където е пристигнал пакет с бомба, адресиран до бившия директор на ЦРУ Джон Бренън.

Припомняме, че бомба бе открита и до дома на милиардера Джордж Сорос, в предградията на Ню Йорк, където са домовете на Обама и Клинтън. Самоделната бомба беше открита в пакет, сложен в близост до къщата на Сорос. Все още не е ясно кой е поставил взривното устройство, а мотивите на неизвестния извършител също са неясни, никой досега не е поел отговорността.

Изпратената до семейство Клинтън бомба е открита от служител, който проверява пощата на Клинтънови.

Общото между получателите на пакетите е, че са с явни десни критики и в много случаи отявлени критици на самия президент Доналд Тръмп.

Белият дом осъди опитите за нападения срещу Обама, Клинтън и другите лица. Службата за охрана на държавния елит "Сикрет сървис" и други правоналагащи органи разследват случаите и вземат мелки да защитят застрашените.

Президентът Тръмп заяви, че никакви ресурси няма да бъдат пощадени, докато не бъдат открити извършителите на тези деяния. Той обяви, че „цялата мощ на правителството е впрегната в разследването“. "Трябва да се съберем и да изпратим едно много ясно, силно и несъмнено послание, че заплахите или актовете на политическо насилие нямат място в Съединените американски щати. Ние сме изключително ядосани, разстроени, нещастни за това, на което сме свидетели тази сутрин, и ще стигнем до дъното", категоричен бе американският лидер.

“Това очевидно е акт на терор, който се опитва да подкопае свободната ни преса и лидери на тази страна чрез актове на насилие", каза кметът на Ню Йорк Бил де Бласио на пресконференция.

Специален агент на ФБР, отговарящ за отдела за борба с тероризма в Ню Йорк, каза, че устройствата изглежда са тръбни бомби - първоначалният преглед на всички устройства показва, че те са конструирани подобно. По думите му устройствата са елементарни, но функционални.