София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Терорът в Манчестър – 22 жертви и 59 ранени

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

22 са жертвите на атентата, който беше извършен снощи в британския град Манчестър, а други 59 са хоспитализирани. Бомбената атака беше извършена след концерта на американската певица Ариана Гранде.

Малко по-късно отговорност на нападението пое групировката „Ислямска държава“.
Експлозията стана в една от най-големите зали в Европа „Манчестър арена“.

Днес бяха идентифицирани и две от жертвите. Това са 16-годишната Джорджина Каяндер и 8-годишната Софи Роуз Русос, която е била на концерта заедно с майка си. 12 сред ранените при атаката са на възраст до 16 години.

Атаката станала малко след края на концерта, докато хората напускали залата. На мястото е имало предимно младежи, дори и деца. Веднага след взрива, който е чут и извън залата, всички намиращи се вътре изпаднали в паника.

Много от ранените са получили наранявания, в опит на напуснат залата възможно най-бързо.

Британската полиция е арестувала 23-годишен мъж. „Нападението в Манчестър е едно от най-кръвопролитните терористични актове във Великобритания, най-кръвопролитното в Манчестър и в Северна Англия, заяви Тереза Мей.

Тя допълни, че властите не са готови да съобщят самоличността на нападателя. По думите й нападението е извършено от един човек, но не е ясно на този етап дали има съучастници. Мей заяви, че нивото на заплаха във Великобритания остава високо, което означава, че има висока вероятност от терористична атака.

Британската кралица Елизабет, нарече терористичната атака в Манчестър „акт на варварщина“ и изрази съпричастност към жертвите и благодарност към служителите на спешните екипи.

Свидетелка, присъствала на концерта съобщи пред медии, че на входа на залата, влизащите не са били проверявани с метал-детектори. Освен това не са били проверявани и чантите им. По думите й, наблюдението и мерките за сигурност са били нулеви.

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че няма пострадали българи при атентата.

Съболезнования към близките на загиналите и съжаление за случилото се, изразиха десетки световни лидери. Всички те осъдиха извършеното нападение.

Самата изпълнителка Ариана Гранде публикува в социалната мрежа Туитър, че няма думи, с които да изрази ужаса си от станалото. Малко по-късно певицата обяви, че прекратява турнето си, тъй като все още е в шок, след като разбрала, че са загинали толкова невинни хора.
Британският министър-председател Тереза Мей и лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, се договориха да прекратят временно предизборната кампания за парламентарните избори.

Междувременно по улиците на Лондон е увеличено полицейското присъствие.

Зала „Манчестър арена“ е предвидена за 21 хиляди души. Тя е разположена северно от центъра на Манчестър. Обектът е открит през 1995 година и се счита за най-големия покрит стадион в Европейския съюз.

Атентатът е най-големия във Великобритания, след трагедията в лондонското метро от 2005 година, когато загинаха 50 души.