София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тийнейджъри в болница след пушене на „весел чай“

Дизайнерската дрога набира популярност сред децата

6 годиниЗдраве 20 Боряна Райчева

Деца на 12 и 13 години са приети в спешното отделение на болницата в Бургас, след като пушили т. нар. „весел чай”. Случаят е от преди няколко дни.

Децата са изписани, състоянието им е добро. Често се случва обаче в спешното на бургаската болница да идват деца, употребили опасната дрога, както и намалява възрастовата граница, алармират от лечебното заведение. „Най-нов хит са т.нар. „билкови чайове“. Това са канабиноиди, смесени с химически вещества, които са изключително опасни за злоупотребилите с тях. Децата идват със симптоми като тахикардия, повишено слюноотделяне, моторна възбута и агреция. Тези сиптоми свидетелства за злоупотреба с подобна изпушена цигара“, обясни пред Нова телевизия д-р Светослав Тодоров от отделението по неврохирургия в болницата в Бургас.

Медикът обясни, че новите синтетични дроги са по-опасни от чистата марихуана.

„През последните години в цяла Европа се наблюдава експанзия на нови психоактивни субстанции – т.нар. дизайнерски наркотици, които се произвеждат лесно дори в домашни условия, но са с непредвидимо съдържание и застрашават живота и психическото състояние ефект”, обясни д-р Александър Канчелов, специалист по психиатрия и лечение на зависимости.

По думите му причината тийнейджърите да търсят подобен тип субстанции от една страна е предлагането, а от друга любопитсво, скуката, очакването, че ще изпитат нещо много интересно, както и идеята, че това е нещо ново и модерно.