София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Times нарича Обама „куца патица“ и го зове да се сдобри с Путин

Според изданието американският президент се е провалил в Близкия изток

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Роджърс Бойс нарича отиващия си американски президент Барак Обама „куца патица“ и го призовава да се помири с Путин и Русия, ако иска да остави следа в историята в статия за Times.

Обама загуби тежест във външната политика, дълго време бездействайки и надявайки се, че ще бъде оценяван по „войните, които не е водил“. В резултат в Либия и в Сирия се възцари хаос, бише Бойс.

Президентът е не просто „куца патица“, а „оскубана и нарязана на парчета патица по пекински“, пише още авторът.

Обама дълго време се стремеше към политика, с която да намери място в учебниците, но сегашната ситуация в Близкия изток е свидетелство, че се е провалил. Иран, имитирайки подобряване на отношенията със САЩ, поддържа Асад и разреши на Русия да използва базата „Хамадан“ за удари по ислямистите. Анкара, верен съюзник на Вашингтон досега, все повече се ориентира към Москва.  

Президентът трябва да си отвори очите, за това, което създаде: нова военна ос в Близкия изток, обединена от презрението към Америка, пише Бойс.

През последните месеци на своето президенство Обама може да спаси своята репутация и да се договори с Русия, пише още в статията. САЩ може да отстъпят в Украйна, а Русия – от Турция. Даже такъв компромис да не е много по вкуса на президента, това е последната му надежда да остави следа след себе си – така, както направи Рейгън, слагайки основите на края на Студената война, завършва статията в Times.