София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Титаник" е потънал след пожар на борда?

Нови разкрития около трагедията

7 годиниЛюбопитно 6 Боряна Райчева

Неповторимият "Титаник" може да е потънал след огромен пожар на борда, а не от удрянето в айсберг в северната част на Атлантическия океан, твърдят експерти, след като нови доказателства бяха публикувани в подкрепа на теорията, пише британското издание "Индипендънт".

Луксозният кораб потъна през април 1912 година на път от Саутхямптън за Ню Йорк. При трагедията загинаха 1500 души.

Според новите доказателства е избухнал пожар в корпуса на кораба, който според изследователите се е разразявал незабелязано в продължение на почти три седмици преди удара в айсберга. Новият анализ на редки фотографии са накарали учените да изтъкнат пожара като основната причина за гибелта.

Журналистът Сенан Малоуни, който повече от 30 години изследва потъването на "Титаник", е проучил фотографии, направени от главните електроинженери на кораба, преди да напусне корабостроителницата в Белфаст. Малоуни успял да констатира дълги черни петна по предната дясна част на корпуса, точно където кораба е бил пробит от айсберга.

Впоследствие експерти потвърдили, че петната вероятно са били причинени от пожар, започнал в склада за гориво зад едно от котелните помещения на кораба. Екип от 12 мъже се е опитал да потуши пламъците, но те били твърде големи, достигайки температури до 1000 градуса по Целзий.