София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тлъсти бонуси раздават в Търговския регистър

Горанов - против, Агенцията: Заслужили сме

5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Министърът на финансите Владислав Горанов е против раздадените бонуси в Агенцията по вписванията и то за месеците, когато имаше срив в Търговския регистър. В кулоарите на Парламента той посочи, че не знае какво са си платили като бонус в агенцията, но подчерта, че служителите, които добросъвестно са изпълнявали дейностите си в Агенцията и които не носят пряка отговорност и вина проблема с Търговския регистър, биха могли да получат допълнително възнаграждение.

Както съобщихме по-рано между служителите на Агенцията по вписванията са разпределени 700 хил. лева  "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за месеците юли, август и септември.

Бонусите са разпределени именно за времето когато Търговският регистър претърпя срив – това се случи във вторник, 10 август 2018 г. Тогава от Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

Всички функционалности на регистъра бяха възстановени напълно едва на 27 август.

След техническия проблем в регистъра тогавашната шефка Зорница Даскалова подаде оставка.

Пресслужбата на агенцията потвърди, че служителите й са били поощрени, но подчертаха, че директорът и експертите в дирекцията "Информационно обслужване и технологии" не са получили бонуси за третото тримесечие.

Именно дирекция "Информационно обслужване и технологии" (ИОТ) е отговорна за срива.

Парите са разпределени според индивидуална оценка на всеки от общо 635-те служителя на агенцията, уточнява днес от пресслужбата. Това означава, че средно всеки за третото тримесечие е получил 1000 лв. Според нормативната уредба държавните служители могат да получават бонуси за постигнати резултати четири пъти в годината.

Решението за паричните премии се взема от шефа на конкретната институция. В случая това е новоназначената директорка Габриела Козарева, която преди това ръководеше Агенцията за малките и средните предприятия.

„Отговорните за срива на Търговския регистър – Директорът и експертите от Дирекция ИОТ, не са получили ДМС за последното тримесечие. Нека не забравяме,  че останалите служители на агенцията не са спирали работата си, дори и по време на срива", казва изпълнителният директор Габриела Козарева. Тя допълва, че след инцидента работата в институцията е била с по-голям интензитет от обичайния и се работело и в извън работно време. Към момента агенцията се произнася в срок по всички постъпили вписвания, като е преодоляна забава от 20 дни, уверява Козарева.