София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Томислав Николич се отказа да се кандидатира за президент на Сърбия

Действащият държавен глава отстъпи в полза на премиера Вучич

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Сръбският президент Томислав Николич се отказа да се кандидатира за втори мандат, съобщават медиите в страната. Според радио Б-92 Николич се е срещнал с премиера Александър Вучич и двамата са постигнали съгласие да работят заедно.

Сръбската прогресивна партия, чийто лидер беше Томислав Николич преди да стане държавен глава, издигна кандидатурата на Вучич. Според социологическите проучвания премиерът има сериозни шансове да спечели още на първи тур изборите, насрочени за 9 април, докато Николич вероятно би имал проблеми изобщо да спечели.

По-рано действащият президент обяви, че няма да се откаже и ще се кандидатира за още един мандат, но след серия разговори и консултации вероятно е бил убеден да се откаже в полза на бившия си най-близък съратник.

Медиите в Белград предполагат, че Николич са предложени политически позиции в замяна на подкрепата за Вучич, но засега не е ясно какви.

„Президентът и премиерът са напълно съгласни, че Сърбия е изправена пред сериозни предизвикателства и изкушения, на които е необходимо да се осигурява съвместен отговор на държавното ръководство“, се казва в съвместно изявление на двамата лидери на страната.