София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тонове, силно токсични отпадъци са изхвърлени в района на гара Яна

Районът е отцепен. Има ли опасност за населението?

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на Гара Яна. От Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столична община уверяват, че опасност за хората и замърсяване на въздуха няма. Вече има задържан.

В петък вечерта, около 22 ч. граждани са подали сигнал за силна и задушаваща миризма, идваща от промишлената зона на село Яна. Отпадъците са изхвърляни от хора с противогази, разказват очевидци.

„Веднага предприехме действия. Уведомихме РИОСВ. Създаден е щаб. Създадохме периметър около 1 км, за да бъде безопасно за хората. Измерванията показаха по-високи концентрации на въздуха с опасни вещества.“, съобщи за Нова телевизия директорът на Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столична община, Красимир Димитров

В района са изхвърлени варели с неизвестно вещество, което е лесно запалимо и силно токсично. Оторизирана фирма вече се е заела с преместването на опасните отпадъци, които се намират в непосредствена близост и до реката в селото.

Токсичните отпадъци са изхвърлени от служители на фирма, която има площадка за депониране на отпадъци.

„Това е безотговорност по три закона. Това количество е огромно  предизвиква силна задушлива миризма в района. Действието е изключително опасно за живота и здравето на хората. Отпадъците сигурно са изхвърляни с дни”, обясни още Димитров.

Според експертите, които вече работят на терен взаимодействието на тези вещества, с въздуха и различните метеорологични условия може да доведе до образуването на токсичен облак.

Ще бъдат взети и проби от почвата, за да се установи дали е замърсена.