София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тонът на руския патриарх бил неприемлив

Йотова смята, че реакцията на президента е била правилна

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Тонът на руския патриарх Кирил беше неочакван и неприемлив, вицепрезидентът Илияна Йотова за НОВА ТВ. Тя допълни, че реакцията на президента е била точна, хладнокръвна и с ясни послания.

Според нея продължението на този скандал в руските медии очевидно води към една предизборна кампания в Русия.

„Със сигурност тази реакция на руския патриарх е предизвикана, може би заради колебливото ни отношение през годините на тема Русия. Но все пак този тон за мен остава неприемлив и смятам, че президентът отговори, както трябва - без влизане в емоционални спирали, категорично и ясно", каза още вицепрезидентът.

Предстои Илияна Йотова да изнесе лекция относно бъдещето на Европейския съюз другата седмица пред института "Жан Моне" в Швейцария.

Тя обясни, че има критики към това, което представлява ЕС днес.

"Не съм оптимист за това как ще изглежда ЕС след няколко години - от начина, по който функционират институциите, през начина, по който се взимат решения, до бъдещето на финансите на Европа", заяви Йотова.

Относно европредседателството ни тя коментира, че според нея липсва българската позиция, която е отстоявана в контекста на интересите на българските граждани по отношение на финансовата политика, по темата сигурност, както и по отношение на това как въобще ще функционира ЕС.

Тя поясни, че това, че има критичен поглед към начина, по който изглежда ЕС, не означава, че го отрича.

„Най-сериозните поддръжници на ЕС сме хора, които искаме промяна", поясни вицепрезидентът.