София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Топлофикация-Перник остави града на студено

Четири училища затвориха

6 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Малко след възстановяването на топлоподаването в Перник, спряло заради голямата авария в ТЕЦ „Република“, градът отново осъмна на студено. Причината е, че аварията е наложила преминаване на от газ на въглища и температурата на мрежовата вода, подавана към абонатите, е спаднала до 33 градуса .
 
Това е наложило затваряне на четири училища в областта Св. Св. Кирил и Методий“, „Св. Иван Рилски“, „Христо Смирненски“, „Д-р Петър Берон“ и „Св. Константин Кирил Философ, както и на някои детски градини.
 
„Лично за мен е голям проблем това, че Топлофикация – Перник не изпълнява задълженията си, не само към абонатите, към които е поела ангажимент, но и към общинските училища, детски градини и здравни заведения. По-голяма част от тях още през нощта са започнали да осигуряват отопление и има учебни занятия в квартал „Изток“, с изключение в Езиковата гимназия, където има намаляване на часовете“, обясни градоначалникът. 
 
Кметът Вяра Церовска припомни, че от нейно име е изпратено писмо до областния управител на Перник и Комисията за енергийно и водно регулиране за отговорността на Топлофикация-Перник и очаква отговор за поетите ангажименти.