София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Традиционните за Нова година салати - коктейл от химикали

Какво съдържат индустриалните салати - "Руска" и "Снежанка"

6 годиниЗдраве 89 Боряна Райчева

В навечерието на Нова година, всяка домакиня приготвя меню за празнична вечеря. Традиционните за българина салати, присъстващи на новогодишната трапеза са „Руска“ и „Снежанка“. Добре е, ако можем да си ги приготвим в къщи, с качествени продукти. Но, ако решим да ги купим от магазина е добре да знаем какво точно ще похапнем.

Какво съдържат индустриалните салати? Според проучване на „Активни потребители“  салатите  „Снежанка“ и „Руска“, са се превърнали в коктейл от технологични добавки и химикали - само 3 от 14 салати снежанка съдържат кисело мляко, а в руските салати няма яйца, но има поне по 3 консерванта. В настоящето проучване на „Активни потребители“ не са извършени лабораторни анализи. Цялата представена информация е извлечена от етикетите, т.е. от това което самите производителите на салати са декларирали. В проучването са включени 13 марки руска салата и 14 салати „снежанка“, закупени от 4 търговски вериги през месец декември 2017г.

Според  данните, приготвени от асоциацията, „Руската“ салата, продавана по магазините, изобилства от технологични добавки като:  добавени въглехидрати, захар, нишесте и полизахаридни сгъстители,  соев протеин /в мнозинството (9 от 13) се влагат и свински протеин и/или колаген/. Индустриално произведените „руски“ салати изобилстват още от консерванти – средно по три на салата. Други технологични добавки са азиатската добавка глутамат и фосфатни соли, които присъстват в 11 от 13 марки. В две търговски марки е добавен силиций, което по същество е фин пясък или пепел.

Салатата „Снежанка“ на свой ред също няма нищо общо с домашната. Само в три от 14 марки е открито кисело мляко. Отсъствието му е „компенсирано“ с множество от технологични добавки, превръщайки готовата салата „по-скоро коктейл от химикали“, посочват от „Активни потребители“. Отново основните добавки са като при „Руската“ салата, като тук отсъствието на основна суровина като киселото мляко е компенсирано с множество необичайни съставки (средно 5,2) – нишесте, сухо мляко, млечен протеин, хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина, майонеза и дори желатин. Добавени са и подкиселители – лимонена и оцетна киселина, които производителите използват в ролята на консерванти.

„Активни потребители“ обобщава, че в „Руските“ салати се откриват шест (от седем) традиционни суровини, плюс още около 20 „нетрадиционни“. При „Снежанките“ ситуацията е аналогична – една (краставица) от двете традиционни суровини, допълнени от 11 други.

Изводът е, че трябва да си припомним рецептите за домашна салата „Снежанка“ и обичаната от българите „Руска“ салата, за да се предпазим от химичната индустрия.