София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ТРАГЕДИЯТА КРАЙ СВОГЕ: Разследване в три направления

Автобусът е бил без технически преглед

6 годиниИнциденти 5 Боряна Райчева

В Министерски съвет се проведе среща между институциите във връзка с трагичната катастрофа в Искърското дефиле, при която загинаха 16 души, а други 21 бяха ранени. Правителството отново изказа съболезнования на близките на жертвите.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изказа благодарност на лекарските екипи, които се борят за живота на оцелелите. „Бяха необходими 15 линейки и те бяха изпратени своевременно. Не се стигна до критична ситуация в организацията“, посочи министърът на брифинг в Министерски съвет. Той подчерта, че четирима души, които са настанени в „Пирогов“ са в тежко състояние, а от тях две жени са в критично състояние. Тежко е състоянието и на някои от пациентите, които са постъпили за лечение в другите три столични болници. В болница „Света Анна” се намират пет жени и един мъж. От тях в най-тежко състояние е жена на 62 години.

Във ВМА има двама души, които са в стабилно състояние. В Университетската болница „Царица Йоанна” е настанен 59-годишен мъж с охлузвания и рани. Предстои някои от пострадалите да бъдат оперирани.

Автобусът, в който загинаха хората е бил към фирмата превозвач „Мобилус 5“ ЕООД. Към фирмата са работили общо 6 автобуса. Фирмата е с валиден лиценз до 2027 година, шофьорът на автобуса също притежава всички необходими документи за правоспособност и е с достатъчно опит. През април тази година фирмата е минала през комплексна проверка и не са открити никакви нарушения.

Тези данни обяви на брифинг след извънредната среща в Министерски съвет министърът на транспорта Ивайло Московски. Той добави, че автобусът е бил управляван от Григор Григоров, който е и съдружник във фирмата.

Сотир Цацаров, главен прокурор на България, обяви че на 5 август е изтекъл техническият преглед на автобуса, който катастрофира край Своге. Освен това превозвачът не е уведомил Автомобилната администрация, че извършва случаен превоз, за което ще бъда разследван от прокуратурата.

Шофьорът пък имал голям опит за волана, но до момента са му издадени две наказателни постановления и седем фиша.

Незабавно след катастрофата на водача са направени тестове за алкохол и наркотици, които са дали отрицателен резултат.

"С мое постановление от понеделник разследването се възлага на Националната следствена служба. Целта е да се осигури необходимия екип от следователи", каза главният прокурор.

Прокуратурата ще прецени дали да бъде повдигнато обвинение на шофьора на автобуса. Разследват се неговите действия по време на инцидента.

„Въпросното ограничение от 40 км/ч е било поставено в резултат на констатираните нарушения на асфалтовата покривка и в резултат на това, че АПИ е предприела, след приемането на пътя в отлично състояние, действия, свързани с изисквания към изпълнителя да осъществи необходимия ремонт в рамките на гаранционния срок. Предстои изискване на цялата документация”, уточни Сотир Цацаров.

С експертизи ще се провери техническото състояние на автобуса, както и на пътната настилка и мантинелите, където стана тежката катастрофа.