София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Трайков научил за запорите от медиите

Оставката на Симеонов нямало да бутне правителството

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков е разбрал от медиите за искането на КПКОНПИ за запор над част от имуществото му. „На сайта на комисията няма такова съобщение”, каза пред бТВ Трайков.

Той обясни, че е написал много подробно на комисията всичко за своите приходи, което смята, че тя няма откъде да намери от публични регистри.

Трайков изрази недоумение по каква методика антикорупционната комисия е сметнала разходите и приходите му.

Поводът е изфабрикуваното според него дело за продажбата на държавните акции от ЕВН, което той не е спрял като министър.

Ексминистърът коментира и ръста на цените на горивата, които, по думите му падат, само заради международните котировки на петрола.

Той обясни, че при горивата част от цената на всеки литър бензин или дизел зависи от международните пазари, а друга част –  от данъците и акцизите на съответната държава, а според Трайков, в България акзиците са най-ниски спрямо европейските държави и повече няма накъде да падат.

Бившият енергиен министър обаче посочи, че държавата у нас може да насърчи конкуренцията в областта на горивата, но не го прави.

„Това може да стане чрез КЗК, която може да наказва случаите на непазарно поведение, наприме по отношение на акцизните данъчни складове. Държавата може и да стане играч на пазара именно чрез създаването на свои акцизни складове“, каза още бившият министър.

Според него няма “математическа причина правителството да падне“, независимо от оставката на Валери Симеонов. Трайчо Трайков коментира, че вероятно и Красимир Каракачанов “кривнал някъде от правата прокремълска линия”, за да му искат оставката Сидеров и Марешки.