София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Трайков: Не знам за какво ме обвинява КПКОНПИ

Днес изтича срокът, в който Трайков да докаже произхода на доходите си

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков отрича обвиненията на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, че има незаконни доходи. След проверка на комисията бе открито несъответствие между доходите и имуществото на Трайков за над 2,4 млн. лв. По тази причина Софийският градски съд запорира имущество, акции, влогове и депозити на бившия енергиен министър. Трайков обяви в ефира на БТВ, че не знае точно в какво го обвинява комисията. Бившият министър твърди, че проверката на комисията е започнала от време, когато той не е бил в политиката. 

"Наказателното производство, въз основа на което е започнало всичко това с КПКОНПИ, беше прекратено от съда, защото не е ясно в какво ме обвиняват и какво е трябвало да направя, за да не ме обвинят, така и аз не мога да разбера, нито имам база за това коя част от моите доходи те намират за незаконни", заяви Трайков.

Днес изтича срокът, който Антикорупционната комисия даде на бившия енергиен министър Трайчо Трайков да докаже произхода на доходите си. Ако Трайков не успее да докаже законността на доходите си, ще бъде задействана съдебна процедура по отнемане на запорираното имущество.

„Обвинението към мен е, че не съм предотвратил продажбата, която извършва Агенцията за приватизация, като министър, каквито правомощия аз като министър нямам и не бих могъл да имам. Аз би трябвало да съм укорим от закона, ако се опитам да се бъркам в работата на Агенцията за приватизация. От друга страна пък тяхната работа се смята за добре свършена, защото тогавашният й шеф сега е министър на икономиката”, заяви Трайков.

Бившият енергиен министър припомни, че с предшественика на една от съставните части на комисията е имал пререкания в миналото.

„Тази комисия по-известна като комисията на онзи с тефчтерчетата, Златанов, където пишеше кой да се удари, тогава нейното мнение на всички съдебни инстанции беше опровергано и аз не съдих държавата след това, защото си мислех, че глупостта или безгръбначието на някои хора не е основание да осъдиш данъкоплатеца, но ето, че това се случва отново и не му се вижда краят“, припомни Трайков.