София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Трайков: Платили сме 3 млрд. евро повече на „Газпром“

Цената за България е два пъти по-висока, отколкото за Германия

7 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

От 2006 година насам България е платила на „Газпром“ около 3 милиарда евро повече заради непазарното поведение на руската компания. Това заяви бившият министър на икономиката Трайчо Трайков в коментар за българската позиция, поискана от Европейската комисия.

Европейската комисия заплаши „Газпром“ с глоба от 10 % върху оборота заради надутите цени, по които компанията е продавала в Източна Европа.

Според Трайков българската позиция трябва да бъде такава, че да бъдат намерени механизми, по които България да получи компенсации за минали периоди.

Той посочи, че България винаги е била слаба в отношенията си с „Газпром“, но в момента има единна европейска позиция и страната ни може да се възползва и да договори справедливи цени.

Трайков обвини Тройната коалиция, че е развалила изгодния договор, сключен през 1998 година. Той посочи, че в момента базовата цена на България е два пъти по-висока, отколкото за Германия, а самата формула, по която се определя цената, е търговска тайна.