София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Транспортният министър успокоява протестиращите

Твърди, че Пакетът мобилност може да не влезе в ЕП

5 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Малко след като по-рано днес Транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли компромисния вариант, поискан от България по пакета „Мобилност“, министърът на транспорта Росен Желязков побърза да успокои протестиращите в белгийската столица. 
 
По думите на Желязков Транспортната комисия в Европейския парламент не приела днес  два от трите доклада в пакета за мобилност, по-известен като пакета "Макрон". 
 
Транспортният министър обясни, че темите, свързани с командироването и седмичната почивка в кабината  са отхвърлени. Това на практика означавало, че два от общо  трите доклада не са приети. Според Желязков, при това положение нямало как транспортната комисия да докладва пред парламента нещо, което  сама не е приела.
 
Министърът заяви още, че че след като  комисията не е одобрила целия пакет, а само част от него, окончателното решение за това  какво да се прави  ще бъде взето  на заседание на координаторите на политическите семейства в Европейския парламент.
 
Според Желязков, при този развой на събитията, има голяма вероятност  пакетът да не влезе изобщо за гласуване в пленарната зала на Европейския парламент. Тези негови очаквания бяха споделени и от президента на ПЕС Сергей Станишев, както и от евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков.
 
Министър Желязков заяви още, че се очаква срещата на координаторите, като самата комисия все още не знаела какво да прави, като се очаква решението да бъде взето скоро.
 
Превозвачите обаче с викове "Победа" побързаха да се хванат на хоро преди окончателното решение да е известно.