София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тревожна ли е връзката между Тръмп и Макрон за Нетаняху?

Двамата президенти не дадоха много информация за ядрената програма на Иран

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Президентът Доналд Тръмп проведе официални разговори във вторник с френския си колега, Еманюел Макрон, но публично не бе оповестено до къде са стигнали преговорите по въпроса за иранския ядрен проблем. Ръководителят на Белия дом се ограничи до серия от остри изказвания срещу Иран, а френският лидер заяви, че е готов да работи със САЩ за ново споразумение за ядрената програма на Техеран, предаде ТАСС.

По време на съвместна пресконференция, в която кулминираха поредица от формални и неформални действия между двамата президенти, те коментираха редица теми в международния дневен ред, включително Сирия, търговски въпроси, както и предстоящата среща Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун. Отношенията с Русия или ролята й в разрешаването на различни проблеми в света не влезе в дневния ред на обсъжданията между Тръмп и Макрон.

Много наблюдатели смятат, че посещението във Вашингтон Макрон ще окаже влияние върху процеса на решението на президента на САЩ по въпроса дали Вашингтон трябва да се оттегли Съвместния всеобхватен план за действие за иранската ядрена програма, особено като се има предвид, че френският президент многократно е говорил за този ход отрицателно. Но нито Тръмп, нито Маккрон в края на срещите във Вашингтон не дадоха почти никакви подробности по случая.

Макрон каза в този контекст, че Франция е готова да работи със САЩ за ново споразумение за ядрената програма на Техеран, като отбеляза, че президентите се провели "задълбочена дискусия" по този въпрос. Според него "Съединените щати смятат, че настоящият договор е лош, а Франция - недостатъчен". Новият договор, както отбеляза френският лидер, "трябва да реши ситуацията като цяло". Така според Макрон "е необходимо да се решат четири въпроса: да се блокира ядреният проблем до 2025 г., да се намери решение в дългосрочен план, да се спре балистичната програма на Иран и да се насърчи политическата стабилност в региона".

Американският лидер обаче на практика не разясни плановете за участие на САЩ в плана за Иран. Той само многократно нарича този документ "ужасна сделка" и също заплаши Иран със сериозни последствия, ако след изтичането на ядрената сделка той възобнови ядрената си програма. "Ако рестартират ядрената си програма, те ще имат повече проблеми от всякога", каза той. Тръмп също за пореден път изрази съжаление, че в резултат на размразяване на иранските активи след сделката администрацията на Обама даде на Иран "150 милиарда долара и 1.8 милиарда долара в брой."

В речта си на пресконференция в Белия дом Тръмп обвини Иран в подривни действия в Близкия изток. "Където и да отидете в Близкия изток, виждате, че Иран е зад проблемите", смята той. Президентът също така обърна внимание на факта, че САЩ ще се опитат да предотвратят влизането на Иран в Средиземно море чрез Сирия. "Обсъдихме с Еманюел факта, че не можем да позволим на Иран да има достъп до Средиземно море [чрез Сирия], особено предвид факта, че до голяма степен контролираме техните [средиземноморски води]", каза той.

Американският лидер не представи нова позиция за американската политика в Близкия изток във вторник, но потвърди намерението на Вашингтон да "върне сравнително скоро" своите войски от Сирия в родината си, след като победи терористите в тази страна. В същото време, според Тръмп, тази стъпка ще се вземе въз основа на факта, че държавите от Близкия изток ще започнат да участват по-активно в стабилизирането на Сирия и ще инвестират повече средства в това.

Американският президент отново обърна внимание на факта, че Вашингтон "е изразходвал 7 трилиона долара в Близкия изток и не е получил нищо, или дори по-малко от нищо".

Тръмп посочи, че редица страни в този регион са "изключително богати". "Те ще плащат за това [стабилизацията на Сирия], мисля, че ние с президента [Макрон] напълно се съгласяваме с това", добави Тръмп. "Говорихме с тях, те ще платят, Съединените щати вече няма да плащат", каза той. В същото време американският лидер добави, че държавите, за които говори, ако е необходимо, използват собствените си въоръжени сили.

На свой ред Макрон каза, че Франция ще остане в Сирия, за да сложи край на тероризма и да даде възможност на сирийците да живеят в мир. "Трябва да приключим работата си за унищожаването на терористични групировки", каза той. "Освен военната реакция са необходими дипломатически усилия: необходимо е да се осигури на сирийците възможността да живеят в мир". Френският лидер подчерта, че Париж "не иска нови войни" и целта му е "да осигури стабилност в региона".

Макрон  заявява, че "е необходимо да се разработи серия от споразумения, които да гарантират, че Сирия ще остане суверенна държава", и в този контекст обръща внимание на факта, че положението в страната от Близкия изток "трябва да се разглежда като част от по-широката картина" , включително по време на преговорите с Иран.

И накрая, френският президент каза, че смята, че е необходимо да се търси съвместно решение с Русия и Турция за уреждането на сирийския проблем.  

Въпреки факта, че посещението на Макрон е свързано главно с решението на Съвместния всеобхватен план за действие и Иран, бе засегната и темата за Северна Корея. На среща в Белия дом, на която също присъстваха членове на администрацията и група журналисти, лидерът на САЩ  даде положителен отговор на лидера на КНДР Ким Чен ун, който преди наричаше психически нестабилен. "Ние сме имали много конструктивни дискусии Ким Чен Ун и наистина много отворени и, според мен, много прилични, на базата на всичко, което сме виждали", каза Тръмп. Той каза, че срещата с лидер на Северна Корея ще се проведе "много скоро", защото Пхенян настоява за провеждането на срещата на върха "възможно най-скоро."

Въпреки всичко това, Тръмп все още твърди, че Вашингтон няма намерение да се откаже от така наречената кампания за максимален натиск, насочена към изолиране на Пхенян, докато не бъдат направени конкретни стъпки за дедуктуриране от негова страна. В този контекст на собственика на Белия дом беше зададен един много прост въпрос за това, какво има предвид под "ядрена енергия". Той беше последван от еднакво прост отговор: "Това означава, че те трябва да се отърват от своите ядрени оръжия".

По време на срещите в Белия дом по време на посещението на Макрон във Вашингтон Тръмп, разбира се, засегна и проблемите на търговията и търговския дефицит. По-конкретно, той посочи суровите търговски практики и бариери на Европейския съюз и желанието да сключат търговско споразумение с Пекин, което би могло да доведе до премахване на вносните мита върху метали и други стоки.

По-специално, американският лидер отбеляза, че би искал да разреши търговски въпроси изключително с Франция, тъй като ЕС прилага строги търговски практики към Вашингтон.

Що се отнася до търговските въпроси с Китай, Тръмп информира, че министърът на финансите Стивън Манчин ще замине за Пекин през следващите дни, където ще преговаря с китайското правителство.

В центъра на вниманието по време на официалната част от посещението на Макрон във Вашингтон бяха освен държавните глави на двете държави, и първата дама на САЩ Мелания Тръмп. Тя изненада модните експерти с  бял костюм от Майкъл Корс на стойност $ 2200, и голяма бяла шапка с широка периферия на френския моден дизайнер Хърв Пиер. Последният е бил обект на разгорещени дискусии в социалните мрежи и местните медии.

Друг забележителен момент в поредицата официални събития в Белия дом бяха ръкостисканията и други близки взаимоотношения между Макрон и Тръмп. По време на церемонията по посрещането Тръмп два пъти целуна госта и след като той многократно стиска ръката му, потупа го по рамото, държа ръката му и най-накрая махна от ревера на костюма на френския лидер пърхот.

"Това е голяма чест, че сте тук" Имаме специални отношения ", каза Тръмп по време на среща в присъствието на журналисти. "Ще взема това малко парче от пърхот, тъй като не е необходим. Трябва да го направим съвършен – той е съвършен", каза Тръмп с усмивка, а Макрон се засмя.