София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Три американски града съдят Пентагона

Исковете са за масови убийства

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Три големи американски града - Ню Йорк, Сан Франциско и Филаделфия, внесоха иск във федерален съд във Вирджиния срещу Пентагона. Техните претенции са свързани с факта, че много военнослужещи, на които е било забранено да притежават оръжие, не са били включени в националната система на инспекциите на ФБР. Така бивш кадър военновъздушните сили на САЩ, за когото е било известно, че е психически лабилен и склонен към насилие, е успял да се сдобие с полуавтоматична карабина, с която изби 26 души в църква в Тексас.

"Тази грешка от страна на Пентагона доведе до невинни жертви", казва кметът на Ню Йорк Бил де Бласио, цитиран от БГНЕС. Инцидентът в Съдърланд Спрингс стана на 5 ноември, когато Девин Кели откри огън по енориаши в баптистка църква. След преследване с кола и престрелка с оръжие с местни жители Кели се самоуби.

Според разследването стрелецът е купил Ruger AR-556 през 2016 година в Тексас. По това време той е вече е бил уволнен от ВВС и предаден на трибунал по обвинение в насилие срещу съпругата му и невръстното ? дете, а също и че е заплашвал членове на семейството с оръжие. Смята се, че Кели извършва кървавия акт в църквата в опит да отмъсти на тъща си, която е основна причина той да бъде изправен пред правосъдието. В момента на атаката обаче тъща му не е в църквата.

Въпреки зачестилите случая на кърваво насилие с десетки жертви в САЩ през тази година, в Конгреса така и нямаше инициатива за ограничаване на разпространението на огнестрелно оръжие. Нещо повече - в Тексас има дори случай, при който учители в гимназия Аргайл бяха въоръжени с цел да пазят децата точно от случаи като този с Девин Кели, посочва Actualno.com.