София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Три корупционни схеми във Фонда за лечение на деца в чужбина

Павел Александров- следен близо година

8 годиниКрими 7 Боряна Райчева

Корупционните практики, разкрити във Фонда за лечение на деца в чужбина са извършвани не само извън страната, а и у нас. Това съобщиха от прокуратурата.
Първата разкрита схема е за това, че директорът на фонда Павел Александров е сключвал договори основно с трима от общо 40-50 специалисти за лечение у нас. Три медицински лица са изпращали децата в клиниките, където те работят.
Другата корупционна практика е свързана с това, че изпращаните за лечение деца във Франция са пребивавали в квартира, чиито наем, изплащан от фонда, е десетократно по-висок от пазарните цени за подобна услуга. Собственичката на апартамента Маргарита Мунош е получила общо 200 00 лева, за да настани децата в жилището си. Прокуратурата разясни, че е установена блика връзка между Мунош и директора Павел Александров. Според прокуратурата третата схема за източване на фонда е свързана с намирането на посредник, който осигурявал транспорта и логистиката за лечение на деца в Турция, за което е получил 250 000 лева комисионна за една година.
Припомняме, че вчера бяха задържани общо 8 души. Малко по-късно днес ще стане ясно на кои от тях ще бъдат повдигнати обвинения за престъпление по слуьба безстопанственост и нецелево използване на средства.
От прокуратурата обясниха, че от направеното разследване няма доказателства за искани и получавани подкупи от родители на деца и допълниха, че извършените действия няма да повлияят на лечението на деца в чужбина. Разследването е стартирало още през юни месец миналата година, като в него са използвани и СРС-та.