София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Трябва да платим част от сумата за ядрените реактори, заяви Бойко Борисов

„Ще предложим да се вземе решение в парламента да платим около 800 млн. лв.“

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Трябва да платим част от сумата за ядрените реактори.  Говорих вече с някои колеги в НС, ще предложим да се вземе решение в парламента да платим около 800 млн. лв. Това заяви премиерът Бойко Борисов. 
 
По думите му, след като бъде направено плащането, ще бъде поканена руската страна, нейните компании,  да се спрат лихвите и да се помисли заедно и в добронамерен тон да се намери решение тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив. 
 
Министър-председателят избори и направените до момента конкретни стъпки по реализацията на проекта за газов хъб „Балкан“, разговорите с ЕК и готовността за включване на руската страна.  „Нашата газопреносна система,  с новите компресори,  може да транспортира газ до Солун. Сърбия имат огромен интерес това да се случва.  Вече имаме ясно виждане в региона, че това може да се случи“, допълни Борисов.  „Моята мечта е да дойдат големи газови оператори и да се печели от транзита на газ като паралелно си правим интерконекторите със съседните държави. Тогава ще има истинска диверсификация. Строежът и разширяването на Чирен също върви в пълни обеми и мисля, че това е било стратегия на всички партии през годините“, посочи още премиерът.