Гледай
на живо

Трибуналът в Хага чете присъдата на Радко Младич

Бившият командир има повдигнати 11 обвинения

Започна заседанието на Международния трибунал в Хага за военните престъпления в бивша Югославия, на което  трябва да бъде произнесена  присъдатата срещу Ратко Младич. Бившият командир на босненските сърби внимателно слушаше председателя на съдебния съвет Алфънс Ори, който чете присъдата на Младич по общо 11 обвниненя, съобщава АФП.

Решението днес  "едно от най-важните в историята на трибунала", заяви главният прокурор Серж Брамерц пред АФП. Младич "беше ръководителят на убийството на хиляди хора", каза той. По ирония на съдбата, бившият сръбски президент Слободан Милошевич загина през 2006 г., по време на съдебен процес.

Бившият командир на босненската сръбска армия е в затвора от шест години и е съден за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна между 1992 и 1995 г.

За босненците Младич е убиец, наредил избиването на повече от 8 хиляди мюсюлмани в Сребреница. Според обвинението, Младич е виновен за едни от най-кръвопролитните събития във войната в Босна и Херцеговина – обсадата в Сараево, етническото прочистване в района на Приедор и клането в Сребреница.

"Те бяха господари на смъртта и живота, на нашите любими същества и на нас, които оцеляхме. Оставиха ни да страдаме, осъждайки нашите деца, съпрузи, братя на смърт и мъчения", казва Хатиджа Мехмедович, жителка на Сребреница.

22 години след края на войната много сърби все още смятат, че 74-годишният Младич е достоен генерал, печелил територии, и не признават геноцида в Босна.

Войната в Босна отне живота на повече от 100 хиляди души и прокуди от домовете им над 2 милиона други.

Днешната присъда обаче ще сложи точка на тази страница. Малко след произнасянето ѝ Трибуналът в Хага ще затвори врати.