София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Трима еврокомисари при Борисов

Уверени са, че ще се справим с европредседателството

6 годиниПолитика 15 Боряна Райчева

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди приоритетите по време на българското председателство на Съвета на ЕС с еврокомисарите по вътрешни работи Димитрис Аврамопулос и по правосъдие Вера Юрова. В разговора в София участваха и българският еврокомисар с ресор цифровизация Мария Габриел, министърът на правосъдието Цецка Цачева и главният прокурор Сотира Цацаров.

Димитрис Аврамопулос и Вера Юрова бяха категорични, че България ще бъде много успешен председател на Съвета на ЕС, съобщава правителствената информационна служба.

По време на срещата са разгледани въпросите за функционирането на новата европейската прокуратура, сигурността на външните граници, системата за убежище, пакета по Регламента от Дъблин, както и мерките за борбата с тероризма.

"Двамата еврокомисари изтъкнаха положителната роля на българския премиер за мира и сигурността в държавите от Западните Балкани", се казва в съобщението.