София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Трима министри на спявка в парламента заради Нинова

Соцлидерката пита: Кой присъедини България към Пакта за миграция?

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна „спешно“ в парламента трима министри, след прочитането на Декларацията за присъединяването на България към Пакта за миграция на ООН.

От трибуната соцлидерката попита: „Кой реши да присъедини България към пакта за миграция?“. Тя поиска премиерът Бойко Борисов да дойде  при депутатите и да обясни. „Искаме премиерът да дойде и да обясни- кой, кога и защо реши да присъедини България към този Пакт, който не защитава българския национален интерес и европейските ценности“, каза Нинова.

„Искаме дебат за това. Не може да вкарвате България в Пакта за миграция, без да има обсъждане, обществено мнение, парламент, МС или институция, която да е взела такова решение. Единствената следа, че нещо ще се случва, официално е увеличението в бюджета за 2019 г. на парите за убежища и миграция. Само оттам можем да се досещаме, че нещо ще стане“, каза още соцлидерката.

Членовете от кабинета обаче също излязоха с декларация, но в кулоарите на парламента.

„БСП да спят спокойно - не сме подписали пакта за миграцията“, заявиха министрите в извънредно изявление след края на парламентарния контрол.

Въпреки, че от ГЕРБ отговориха веднага на внушенията на Нинова и обясниха подробно, че решение на МС все още няма, а темата ще се обсъжда на парламентарни комисии с участието на три министерства, правителството също предприе офанзива. Изявление пред медиите в Народното събрание направиха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заедно с вътрешния министър Младен Маринов и социалния - Бисер Петков.

Представителите на мнозинството обясниха, че решение на МС по Пакта за миграцията все още няма,  а темата тепърва ще се обсъжда на заседание на съответните парламентарни комисии.

Министър Захариева коментира, че за пореден път от БСП се опитват да отклонят вниманието от вътрешните си проблеми и да внушават абсолютно неоснователно страхове у хората, подвеждайки ги, че България се присъединява към пакта за сигурна, редовна и законна миграция.

Тя посочи, че по въпроса се работи на експертно ниво, към момента държавата прилага ефективни мерки, както по опазване на границата, така и по политиката на връщане на нелегалните мигранти.

Екатерина Захариева обясни, че целта на Пакта на ООН е точно обратната на това, която твърди БСП. Документът имал за цел да се спре незаконната миграция.

„По отношение на политиката за миграция в момента България прилага ефективни мерки, които се одобряват от ЕС – както по политиката за връщане, така и за опазване на границата. Така че ние ще продължим да прилагаме мерките по тази политика и да отстояваме интересите на България като страна-членка на ЕС и като държава, която се намира на първа линия“, посочи и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Ситуацията разясни и социалният министър Бисер Петков. Той посочи, че министерството участва в анализа на този пакт, който има отношение относно трудовата миграция. „Политиката ни е да изпълняваме политиките на ЕС в това отношение“, каза още той.