София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Трима президенти се срещат в Русе

Обсъждат развитието на Дунавския регион

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Днес в Русе се провежда неформална среща на президентите на България, Румъния и Австрия на тема „Бъдещето на обединена Европа“. Очаква се Румен Радев, Клаус Йоханис и Александър Ван дер Белен да потвърдят политическата воля на трите държави, които последователно ще председателстват Съвета на Европейския съюз, за приемственост по ключови теми като европейската перспектива за Западните Балкани, бъдещето на кохезионната политика, енергийната и транспортна свързаност в Дунавския регион.

Президентът на България Румен Радев посрещна тази сутрин в Русе своите колеги - президентите на Австрия и на Румъния. Тримата президенти се разходиха по централната пешеходна улица "Александровска", водени от кмета на града Пламен Стоилов и от неговия заместник Страхил Карапчански. В Русенския музей те си напарвиха обща снимка, след което започна и неформалната среща между тях.

Румен Радев, Александър ван дер Белен и Клаус Йоханис ще участват по-късно днес в конференция на тема "Устойчиво развитие на Дунавския регион" в "Канев център" на Русенския университет. Форумът ще бъде предшестван от три паралелни кръгли маси.

В късния следобед тримата президенти ще направят съвместни изявления за медиите, а след това в Русенския университет Румен Радев ще се срещне с кметове от Дунавския регион.