София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Трима румънски министри горят заради корупция

Целта е да се омилостови Брюксел

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Трима министри от правителството на Румъния ще се разделят с постовете си. И за тримата има подозрения за корупция, а формалният повод е преструктуриране на кабинета, доминиран от Социалдемократическата партия.

Самият лидер на социалдемократите Ливиу Драгня не можа да стане министър-председател, тъй като има присъда, а законът в Румъния не позволява осъждани да заемат висши държавни постове.

Оставки ще подадат вицепремиерът и министър на регионалното развитие Севил Шайдех, делегираният министър за еврофондовете Рована Плумб и министърът на транспорта Александру-Ръзван Кук.

По-рано тази седмица премиерът Михай Тудосе заяви, че обвиненията в корупция срещу Шайдех и Плумб му създават проблеми с Европейската комисия.

"Съществуват и реалност, и начинът, по който тя се възприема. Реалността е презумпцията за невинност, но възприемането в Брюксел е съвсем различно", каза той.

И срещу двамата министри се води разследване от антикорупционните органи на Румъния.