София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Трима руски журналисти са убити в Африка

Причината за нападението е неизвестна

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В Централноафриканската република бяха убити трима известни руски журналисти - Орхан Джемал, операторът Кирил Радченко и режисьорът Александър Расторгуев.

Те са заснемали документален филм за участието в местни конфликти на руските наемници от частната военна компания "Вагнер".

"Представителите на силите за сигурност ги помолиха да не си тръгват, защото вече беше тъмно, но те настояха си тръгнаха", заяви местният служител Марселин Йойо. Около шест часа вечерта журналистите са били спрени от паравоенни и разстреляни.

По информация на очевидци, нападателите са носили тюрбани и са говорили арабски.

Мисията на ООН за стабилизиране в ЦАР заяви, че телата на мъртвите руснаци са открити в изоставената кола на 33 километра северно от Сибът.

Великобритания инициира наказателно дело и заяви готовността си да помогне на африканските правоприлагащи органи да разследват престъплението.

Тримата журналисти са били изпратени в Африка от Центъра за разследване на Михаил Ходорковски. Журналистите са заснемали документални филми за живота на ЦАР, но не са имали акредитация. По-късно стана ясно, че убитите са имали със себе си сертификати от различни медии.

Целта на атаката не е установена. Според една версия това би могло да бъде грабеж.

За ситуацията е уведомен  външният руски министър Сергей Лавров, който увери, че Москва ще направи  всичко възможно, за да се изяснят подробностите за случилото се.

Министерството на външните работи на Русия ще съдейства за транспортирането на телата на починали руснаци в родината им.