София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Трима са задържани за разораната дюна в „Смокиня“

Поръчителят е собственик на имота, платил 1000 лв. за „услугата“

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Трима души са задържани в неделя за заравнената дюна до къмпинг „Смокиня”. Това съобщи пред Нова телевизия говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова. Арестуваните са двама багеристи и поръчителят на деянието. Те са задържани за 24 часа.

„Категорично се касае за разрушаване на дюни. Това за нас е защитена територия, а унищожаването й представлява престъпление от общ характер. Стартирано е наказателно производство”, обясни още Арнаудова.

Багеристите, които са от село Варадиново, са обяснили, че са наети от трето лице срещу сумата от 1000 лева. Пред полицията обаче предполагаемият поръчител отрича да е наел лицата за въпросното престъпление. Той собственик на имота и дори е заявил, че не знае за унищожаването на дюната.

Припомняме, че в събота музикантът Васил Гюров разпространи снимка във Фейсбук, на която се вижда, че дюната на къмпинг „Смокиня“ е унищожена.

Днес предстои да се установи какъв процент от дюната е унищожена, както и дали въпросната дюна попада в концесионната територия на плажа.