София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Боян Петров не бе открит на първия лагер

Утре издирването му продължава

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Тримата шерпи, които издирват българския алпинист Боян Петров, са достигнали до първия лагер към върха Шиша Пангма в Хималаите.

За днес спасителната акция е прекратена и  алпинистите утре ще продължат към втория лагер.

Както съобщихме по-рано трима шерпи  тръгнаха рано тази сутрин да търсят  Петров, който от няколко дни е в неизвестност в Хималаите. Алпинистът изчезна по време на експедиция по изкачването на 8-хилядния връх Шиша Пангма в Хималаите.

Пред бТВ жената на Боян Радослава Ненова разказа, че от базовия лагер е направен опит са телескоп да се разгледа върха и да се види има ли някакво движение там.  По думите ѝ това, че палатката на алпиниста е намерена празна, означава, че в този момент се е катерил към върха. „Няма никакви признаци той да е бедствал тогава. Най-оптимистичният вариант е просто лошото време да го е накарало да се скрие в палатката и да очаква безопасно време, в което той да слезе”, каза Радослава Ненова.

Тя обясни, че Боян Петров е имал голяма застраховка, която ще покрие всички разходи по издирването му, включително използването на хеликоптер, чието използване обаче е проблемно, заради разразилото се лошо време. „Освен това в Тибет няма хеликоптери и трябва да пуснат хеликоптер от Китай. Този въпрос също в момента се движи”, посочи жената на алпиниста.

„В такива ситуации Боян често го няма по няколко дни, но реално не е зачезвал, без да знам какво се случва с него. За първи път изчезва наистина”, подчерта Радослава и допълни, че трудно се справя с неизвестността, но се опитва да се стегне и да не дава воля на емоциите си.