София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Четирима убити и 16 ранени при атаките в Южна Франция

Двама души са в критично състояние

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Френският президент Емануел Макрон съобщи, че  трима души са убити и 16 ранени в резултат на серията от атаки в южната част на Франция. Той даде пресконференция след срещата на кризисния център в Министерството на вътрешните работи.

„Нападателят уби трима и рани шестнайсет други“, каза Макрон и допълни, че двама от тях "са в сериозно състояние".

Тази сутрин френският министър на вътрешните работи Жерар Колон заяви, че жандармеристът, разменил се за заложник в супермаркета, е починал. В съобщение в Туитър Колон написа, че полковник Арно Белтрам от жандармерията е "загинал за страната си". Белтрам се предложи невъоръжен като размяна за жена, взета за заложник от 25-годишния атентатор. Той съумял да остави включен телефона си така, че полицията да може да слуша какво става вътре в супермаркета. Властите заявиха, че щом чули изстрели отвътре, решили да щурмуват, убивайки въоръжения нападател.

Белтрам беше тежко ранен и с неговата смърт загиналите при вчерашната атака стават четирима.

Еманюел Макрон каза, че разглежда случая като "ислямистка терористична атака". "Нашата страна днес е претърпяла ислямистка терористична атака в Каркасон и Требе", каза президентът, цитиран от ТАСС.

Той потвърди, че нападателят е ликвидиран по време на нападението над супермаркета, чиито посетители е взел за заложници. "Терористичната група" Ислямска държава“ пое отговорност за тази терористична атака", каза Макрон. Президентът подчерта, че разследването трябва да даде отговори на въпросите за това кога и при какви обстоятелства нападателят е станал екстремист и къде е се е сдобил с оръжие.

Президентът похвали действията на отрядите за борбата с тероризма, които бяха проведени за освобождаване на заложници в супермаркета на Требе. "Отдавам почит на професионализма и смелостта на силите на закона и реда", каза държавният глава. Той отбеляза особено героичното поведение на старши офицер от специалните сили, който се съгласи да стане заложник в замяна на освобождаването на посетителите на супермаркета. - Той спаси живот, каза Макрон.

Макрон пристигна в кризисния център на Министерството на вътрешните работи, за да обсъди ситуацията с атентатите, извършени от терориста в петък в департамента Од в южната част на страната.

Френският президент, който беше в Брюксел, за да присъства на срещата на върха на ЕС, спешно тръгна за Париж. Заедно с френския премиер Едуард Филип и служителите на правоприлагащите органи участва в специална среща, свикана във връзка с нападенията в градовете Каркасон и Треб.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутиериш осъди терористичната атака в Южна Франция и изрази своите съболезнования на семействата на жертвите, народа и правителството на Франция. Той похвали действията на силите за сигурност в страната, благодарение на които беше възможно да се избегнат повече жертви.