София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тристранката обсъжда минималната работна заплата

Социалните партньори ще дискутират и цената на нощния труд

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава днес, за да обсъди проектите на кабинета за увеличаване на минималната работна заплата за следващата година, за въвеждане на нов вид месечна помощ за деца сираци, както и предложението на КТ "Подкрепа" за по-високо заплащане на нощния труд.

С постановление на Министерски съвет се предвижда от 2019 година минималната работна заплата да стане 560 лева.  Предвиденото увеличение е с 50 лева спрямо тазгодишната минимална заплата. Така се цели да се запази покупателната способност и да се повиши стандарта на живот на нискодоходните групи от заетите.

Социалните партньори ще обсъждат също предложение на КТ "Подкрепа" за повишаване заплащането за нощен труд. Сега работодателите дължат за него по 25 стотинки на час, а синдикатите настояват ставката да бъде актуализирана и обвързана с минималната работна заплата. Ако предложението им бъде прието, нощният труд през тази година ще струва 2 лева и 55 стотинки, а догодина - по 2 лева и 80 стотинки на час.

Заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество ще председателства вицепремиерът по икономическата и демографска политика Марияна Николова.