София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тристранката обсъжда Закона за хората с увреждания

След това законът трябва да мине и на правителствено заседание

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Националния съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди на свое заседание днес Законът за хората с увреждания. Той е внесен от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Обсъждането му в Тристранката беше предшествано от протести на майките миналата седмица пред сградата на Министерския съвет, където те прекараха цяла нощ на палатки.

Майките на деца с увреждания протестират от 1 юни с искане за отделен закон за личната помощ.

На среща между властта и майките бе подписано споразумение, според което до края на годината трябва да се приемат в пакет законите за хората с увреждания и за личната помощ. Освен на тристранен съвет, Законът трябва да мине на обсъждане и на правителствено заседание, за да стигне в срок до парламента.

По препоръка на Министерството на финансите са отпаднали два фонда – Фонд заетост на хора с увреждания и мобилност, и Фонд достъпна среда. Пари за тях обаче са предвидени във финансовата обосновка на предложения проект.

За 2019 г. кабинетът реши да отпусне допълнителни  150 млн. лв. за социалната сфера.