София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тристранката одобри Закона за социалните услуги

Право на специфична грижа ще имат не само уязвимите групи

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ подкрепи законопроекта за социалните услуги. От социални услуги вече ще могат да се възползват не само хората с увреждания, но и тези, които са в затруднено положение. Това могат да бъдат пенсионери и родители и деца в риск. Със закона се създава  Агенция за контрола на качеството на социалните услуги, която ще издава лицензи на доставчиците им.

Тристранката прие със забележки изготвеният законопроект. Две от организациите се въздържаха - КТ "Подкрепа" и АИКБ. Против законопроекта бяха от Българската стопанска камара. Всички останали бяха "за" проекта.

По време на обсъждането на Закона за социалните услуги изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева произнесе скандална фраза. Тя нарече протестиращите майки "лели, вуйни, стринки" в Министерския съвет, в присъствието на министъра на социалната политика и социалните партньори, събрани заради недобри текстове в Закона за личната помощ.

Съответно никой не реагира на думите на Гонева.

Хвалейки усилията на социалното министерство за законите, свързани с исканията на хората с увреждания, Гонева се върна и на закона за личната помощ, с който не бяха съгласни от КНСБ.

"За съжаление, правителството и народните представители, не визирам вашата персона, г-н министър, като ръководител на министерството, за жалост се довериха не на собствените си експерти, не на професионалните им позиции, като имам предвид институциите като такива, не само МТСП, а повече усилия бяха положени да се съобразят с претенциите на част от протестиращи лели, вуйни, стринки и други заинтересовани среди. В това число беше категорично игнорирано определението за съдържанието на понятието лична помощ на Европейската мрежа за независим живот", заяви синдикалистката.

На въпрос кого е визирала в изказването си и тя уточни, че има предвид протестиращите, не само майките, но и всички останали, които се присъединиха към тях.