София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тръм освободи Австралия от мита на стоманата и алуминия

Двете страни работят по споразумение в сигурността

6 годиниИкономика 12 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръм наложи мита на вносната стомана и алуминий. Австралия обаче вероятно ще бъде спасена от въпросните данъчни тежести. За това са се договорили по телефона Тръмп и премиера на Австралия Малкълм Търнбул.

"Той е ангажиран да имаме много честни и взаимоизгодни военни и търговски отношения. Работим много бързо по споразумение в сигурността, за да не е нужно да налагаме мита върху стоманата или алуминия за нашия съюзник, великата нация Австралия", написа в Туитър американският държавен глава.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви малко след това в Туитър, че двустранните отношения са честни и взаимоизгодни и благодари, че новите мита няма да бъдат наложени на австралийската стомана и алуминий.

Износът на австралийска стомана и алуминий за САЩ се равняваше едва на 400 милиона австралийски долара (около 250 милиона евро) миналата година, сочат правителствени данни.