София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тръмп: Америка има късмет със съсед като Канада

Канадският премиер Джъстин Трюдо е на посещение във Вашингтон

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

„Америка е наистина с късмет, че има съсед като Канада“. Това каза президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на срещата си с канадския министър-председател Джъстин Трюдо. Трюдо пристигна във Вашингтон за разговори с новия държавен глава на САЩ.

Център за разговор между двамата лидери бяха правилата за свободна търговия, които бяха един от акцентите на предизборната програма на Тръмп. В кампанията си той обяви търговските споразумения за неизгодни за САЩ и обеща да денонсира или промени.

Наблюдателите отбелязват, че при разговора си с Трюдо Тръмп значително е смекчил своите позиции.

„Ние разбираме, че и двете ни страни са по-силни, когато обединим сили по въпросите за международната търговия“, каза министър-председателят.

От своя страна Трюдо се постара да не обсъжда въпросите за миграцията, по които има сериозни различия с Тръмп, но все пак каза, че Канада ще следва своята „политика на откритост“ спрямо бежанците, но без да подлага на риск сигурността.

Канадският премиер е третият чуждестранен лидер, приет от новия президент, откакто той встъпи в длъжност на 20 януари. Преди това Тръмп проведе срещи с британската министър-председателка Тереза Мей и японския премиер Шиндзо Абе.