София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп: Аз не съм расист

Президентът отхвърли обвиненията за „държави-клоаки“

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли обвиненията в расизъм и за пореден път подчерта, че не е използвал оскърбителни думи по адред на държавите от Третия свят.

Не, аз не съм расист. Аз съм най-малко расист от всеки, от който сте взимали интервю“, заяви Тръмп пред репортери във Флорида. Той добави, че никога не е казвал приписваните му думи, че на САЩ не са необходими хора от държави – клоаки, имайки предвид африканските страни, Хаити и Салвадор.

На 12 януари сенаторът-демократ Дик Дурбин съобщи, че по време на закрита среща в Белия дом, Тръмп казал, че не разбира защо в Америка трябва да пристигат хора от „мръсни дупки“ като въпросните държави.

По-късно президентът призна, че е направил по-рязко изказване, но то не е било чак толкова оскърбително. Други сенатори, присъствали на среща, го подкрепиха и заявиха, че не са чували такива обиди от неговата страна. Властите в Хаити и няколко африкански държави обаче поискаха обяснение от Тръмп.

Антирасистки активисти веднага реагираха на поредния скандал и проектираха надписа „мръсна дупка“ върху входа на хотел, който принадлежи на Доналд Тръмп.