София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп готов да изтегли американските войници от Сирия

Партньорите на Вашингтон са против това

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Доналд Тръмп направи изявление в посока изтегляне на американските военни от Сирия. Американският президент заяви пред външни министри и официални лица от коалицията, че очаква следващата седмица официално да обяви, че водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" е отвоювала цялата територия, контролирана от групировката в части от Сирия и Ирак.

И републиканци, и демократи обаче се опасяват, че евентуалното оттегляне може да позволи на групировката да си върне позиции.

Тръмп настоява, че САЩ, партньорите и сирийските сили са освободили на практика цялата територия, която е била в ръцете на екстремистите в Сирия и Ирак. По-рано в сряда държавният секретар Майк Помпейо пое ангажимент Америка да продължи борбата срещу "Ислямска държава" въпреки изтеглянето на войски от Сирия.

Тръмп започна да подготвя общественото мнение за новината още през декември, с твърдението, че групировката е победена. Тогава възможността за изтегляне на контингента бе посрещана с оставки на ключови фигури от Министерството на отбраната. Тази седмица по време на изслушване в Сената Джозеф Вотел - американският топ генерал за региона посочи, че президентът не се е посъветвал с него по въпроса за изтеглянето. Той смята, че изтеглянето би навредило.

Решението на Тръмп да обяви ИДИЛ за разгромени и да изтегли американските войници от Сирия среща широко неодобрение от съюзниците на Вашингтон и военни експерти. Повечето от тях прогнозират, че без американските войници и помощта, оказвана на кюрдските въоръжени отряди, ИДИЛ може да се завърне в Сирия.

Според данни на официални лица, цитирани от АП, групировката "Ислямска държава" е загубила 99.5% от територията си и в момента е на площ под 5 м2.

Глобалната коалиция, водена от Съединените щати, в която има близо 80 държави, съществува от 2014 г. Тя бе сформирана след като екстремистката групировка започна да превзема големи територии в Близкия изток.