София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп готов за военни действия и във Венецуела

САЩ призовават за връщането на демокрацията в страната

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля евентуална военна операция срещу Венецуела в отговор на действията на президента Николас Мадуро да консолидира властта си, съобщи ТАСС.

Мадуро отказа да се вслуша в призивите на САЩ да уважава конституцията на Венецуела, да освободи политическите затворници и да прекрати всички нарушения на правата на човека, се посочва в изявлението. "Вместо това Мадуро избра пътя на диктатурата. САЩ подкрепят народа на Венецуела ", отбелязва Белият дом.

Заплахата на президента на САЩ Доналд Тръмп за военна намеса във Венецуела е "акт на лудост", заяви министърът на отбраната на южноамериканската страна Владимир Падрино, цитиран от Ройтерс

Междувременно Перу експулсира посланика на Венецуела в знак на протест срещу новоизбраното Учредително събрание. Посланик Диего Молеро разполага със срок от пет дни да напусне Перу, заяви външното министерството в Лима.

Във вторник Перу събра външни министри от Южна, Централна и Северна Америка, които в съвместно изявление осъдиха "разбиването на демократичния строй във Венецуела" и заявиха, че не признават Учредителното събрание и всички решения, които то ще вземе.

Венецуелското правителство от своя страна нареди на ръководителя на перуанското посолство в Каракас да напусне страната и нарече президента на Перу Пабло Кучински "враг" на Венецуела и на латиноамериканското единство.