София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп и Ердоган с важен телефонен разговор

Двамата лидери обсъдили изтеглянето на САЩ от Сирия

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял по телефона с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата са обсъдил "бавното и изключително координирано" изтегляне на американските войски от Сирия, съобщи Тръмп в Туитър.

Американският президент определи разговора с Ердоган като „дълъг и продуктивен“, а заедно са обсъдили "Ислямска държава", ангажимента на двете страни в Сирия, както и "бавното и изключително координирано изтегляне оттам на американските военни. Ердоган "много убедително ме информира, че той ще унищожи всякакви остатъци от ИД в Сирия . . . и той е човек, който може да направи това, че и отгоре, Турция е най-близко там".

"Нашите войски се връщат у дома", добавя Тръмп в поста си.

Ердоган снощи също писа в Туитър по този повод и изрази надежда, че разговорите му с Тръмп ще се отразят благотворно на отношенията между двете страни.

"Днес с президента на САЩ Доналд Тръмп проведохме продуктивен разговор, по време на който се договорихме да развиваме сътрудничеството в различни сфери, от търговските отношения до Сирия. Желанието ми е нашите отношения да се отразят благотворно на нашите страни и нашия регион", написа Ердоган, цитиран от ТАСС.

Турският президент изразил задоволство от предприетите от Вашингтон стъпки за борба с тероризма в Сирия и казал, че Турция е готова да предостави всякаква подкрепа в тази сфера, съобщи Анкара.

Припомняме ви, че Решението на Тръмп да изтегли американските сили от Сирия бе разкритикувано от американски законодатели, включително от неговата Републиканска партия, и доведе до оставката на министъра на отбраната Джим Матис. Първоначално Матис бе заявил, че ще остане на поста си до края на февруари, за да има време приемникът му да навлезе в работата. Но правителствени служители казаха, че Тръмп се е подразнил от реакциите, които предизвика оставката на Матис - включително от шока и объркването, изразени в Конгреса - и затова Матис напуска по-бързо, отколкото се очакваше.

Тръмп съобщи днес, че министърът на отбраната Джим Матис, който подаде оставка, ще напусне поста си на 1 януари. Временно изпълняващ длъжността ще е досегашният му заместник в Пентагона Патрик Шанахан, предаде Асошиейтед прес.