София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тръмп и Меркел се видяха и не се скараха

САЩ остават ангажирани с НАТО

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Първата среща между новия президент на САЩ Доналд Тръмп и германската канцлерка Ангела Меркел премина по-скоро рутинно, въпреки очакванията за известно напрежение, породено от различните позиции на двамата по редица въпроси.

На пресконференцията след срещата Тръмп реши да се пошегува, обръщайки се към канцлерката с думите „поне имаме нещо общо помежду си“, намеквайки за информациите, според които тя е била подслушвана от американските тайни служби. Президентът продължава да твърди, че предшественикът му Обама е наредил подслушване на телефоните му, но досега няма доказателства.

По щекотлия въпрос за НАТО Тръмп каза, че подкрепя Алианса, но продължава да настоява за „честно разпределение“ на разходите.

Заявих на канцлера Меркел силната си подкрепа за НАТО, както и за необходимостта нашите съюзници в алианса да платят своя честен дял от разходите за отбрана", посочи той.

Меркел от своя страна заяви, че е уверила президента на САЩ, че Германия ще увеличава разходите за отбрана, но това ще става постепенно в следващите 20 години.

Двамата са обсъждали също така кризите в Украйна и Афганистан, както и търговските отношения между САЩ и Германия.