София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп иска Русия да върне Крим на Украйна

Президентът се опитва да се измъкне от скандала със съветника си по националната сигурност

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"Президентът Тръмп много ясно е дал да се разбере, че очаква от правителството на Русия да деескалира насилието в Украйна и да върне Крим. В същото време президентът разчита да поддържа добри отношения с Русия". Това заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

Спайсър каза това по време на редовен брифинг, на който администрацията на Тръмп беше принудена да обяснява за оставката на съветника на президента по национална сигурност Майкъл Флин. Флин беше принуден да се оттегли след разкритията, че е имал нерегламентирани контакти с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк.

"Иронията е, че Тръмп невероятно твърдо се държи с Русия. Той продължава да повдига проблема с Крим, който предишната администрация позволи да бъде завладян“, коментира говорителят.

От своя страна министърът на отбраната Джеймс Матис каза, че "2014 беше повратна година, година, в която много от надеждите ни за някакъв вид партньорство с Русия се оказаха напразни".

Матис, който пристига в Европа за среща на НАТО, нарече алианса „най-успешния в историята“ и коментира, че пактът трябва да се адаптира към новите реалности.